Szybki test 3M™ do wykrywania białek orzecha włoskiego jest przeznaczony do badań przesiewowych pod kątem obecności białek orzecha włoskiego podczas ostatecznego płukania wodą w systemie czyszczenia na miejscu (CIP), w próbkach środowiskowych, składnikach żywności i przetworzonych produktach spożywczych.
Szybki test 3M do wykrywania białek orzecha włoskiego jest to test paskowy (Lateral Flow Devices, LFD) oparty na metodzie immunochromatograficznej, która wykorzystuje swoiste przeciwciała do wykrywania białek orzecha włoskiego. Wyniki dodatnie określa obecność trzech kresek: linia kontrolna, linia pewności pomiaru i linia testowa, w momencie gdy stężenie białek orzecha włoskiego w roztworze soli fizjologicznej (0,9% chlorku sodu) zawiera się od dolnego poziomu 2 ppm do górnego o wartości około 10 mg/ml. Limity detekcji mogą być różne w zależności od badanej matrycy. Próbki zawierające więcej niż 7% białek orzechów włoskich mogą być przyczyną nieprawidłowego przebiegu testu, skutkując brakiem linii pewności pomiaru i/lub linii testowej.